Doesn’t sound very tasty now does it?! Well, let me tell you: this bread is very tasty! Even though there is no sugar in this, it tastes quite sweet – almost like cake! At least I thought so… but what do I know about sweetness anymore? ;) Anyway, about this zucchini bread: don’t knock it till you try it! Seriously! And did I mention how healthy it is?
Admit it: it looks really really good, doesn’t it? Makes wanna run straight to my kitchen to bake another one of these babies ;) If you want to try this bread yourself, read on!
- 1 ½ cups oat flour (blend rolled oats until fine)
- 1 tsp baking powder
- ¼ tsp salt
- 1 tbsp lemon zest
- ½ cup butter (I used lactose-free butter)
- 1 cup grated zucchini
- 2 large eggs
- ½ cup almond milk (or any other milk you like)
- 9-10 dates
- optional: 2 tbsp rolled oats (for texture)
- Start by preheating your oven to 180˚C. Grease the loaf pan (cakevorm) you’re going to use with some butter or oil.
- If you haven’t done this already: blend the rolled oats until they look like a flour. Chop up the dates. Grate the zucchini (I used a cheese grater for this).
- You’re going to use 2 different bowls. In one, mix together the oat flour, baking powder, salt and lemon zest.
- In the other bowl, you’re going to mix together the butter (softened, but not melted) and the zucchini. When this is mixed, add in the eggs one by one and mix until smooth. Or, as smooth as it gets with the zucchini ;)
- Now you’re going to add your flour mixture and the milk, by alternating: start by adding flour, then add milk, add flour again, add the rest of the milk and end by adding the remainder of the flour mixture. Keep mixing!
- Add the dates and two tablespoons of rolled oats to the batter and mix in with a spoon.
- Bake for 55-60 minutes (depending on your oven).
Pretty easy, huh? I’d love to know if you tried this recipe! Let me know either on Facebook or on Instagram! And most of all: enjoy your bread! (It tasted extra good when you add a little date syrup!)
Looking gooood!
ziet er heerlijk uit!
Ziet er goed uit!
Lijkt me lekker!
I’m not even sure if I like dates or not but it looks absolutely delicious. The only question I have is where I can get hold of baking powder and rolled oats.
In the supermarket! Rolled oats = gewone havermout & you can find baking powder in the baking section!
Wauw, dat ziet er lekker uit zeg!
Oh yummy! Ziet er goed uit! Tip: Je kunt de havermout ook kapot krijgen door het in de blender te gooien of met een staafmixer te bewerken! Lijkt me minder veel tijd kosten :)
Ziet er super lekker uit :)
Naast dat de foto’s al prachtig zijn, ziet het er inderdaad verrukkelijk uit!
liefs Mireille
Mmh dat ziet er heeeerlijk uit!
Bijzonder combinatie, maar ik verwacht dat het inderdaad heerlijk smaakt!
[…] dacht je van al die heerlijke stapels pannenkoeken die ik als ontbijt at? Of het courgette-dadelbrood dat ik improviseerde, wat was dat verrassend lekker! Ik heb ook gelijk weer zin om smoothies te […]
[…] met spinazie, avocado en tomaat + homemade broccoli-noedelsoep. Dessert: 2 plakjes zelfgemaakt courgette-dadelbrood met warme bosvruchten-ahornsaus. Snack: 1 plakje courgette-dadelbrood, 3 […]
[…] 7. Courgette-dadelbrood. Klinkt misschien als een gekke combinatie, maar dit is echt een heerlijk recept. De courgette heeft niet veel smaak, maar zorgt voor een lekkere textuur van het brood. Extra lekker in de ochtend met een beetje dadelstroop! […]
[…] Volgens mij heb ik nog nooit zo gezond gegeten als ik deed in april ;) Het hardlopen werd iets minder vanwege scheenpijn, maar ik bleef proberen. Ik verruilde mijn havermoutontbijt steeds vaker voor pannenkoeken – ik probeerde zelfs roze te maken – en bakte een heerlijk courgette-dadelbrood. […]